fbpx

4 manieren om te weten of je een progesteron tekort hebt en 6 mogelijke oorzaken

Misschien herken je wel symptomen van een progesteron tekort en wil je weten of dit de oorzaak zou kunnen zijn dat je nog niet zwanger bent.
Zoals we in deel 1 bespraken is progesteron belangrijk om de innesteling van de bevruchte eicel mogelijk te maken en ondersteund het de vroege zwangerschap.

In deel 2 bespreek ik hoe je te weten kan komen of je voldoende progesteron hebt

#1 Groot hormoonprofiel vrouw – laboratoriumtest 
Natuurlijk zijn je symptomen een eerste aanwijzing. Daarnaast kan je een Groot hormoonprofiel test doen om het zeker te weten.

Als je wil weten of je progesteron verlaagd is, dan is het raadzaam om een laboratoriumtest te doen: groot hormoon profiel vrouw. Er worden 4 hormonen bekeken: progesteron, oestrogeen, testosteron en DHEA.

Dit is een speekseltest die je gewoon zelf thuis kan doen, 7 of 8 dagen na je ovulatie.

#2 Je kan een temperatuurcurve maken 
Het is een goed idee om een temperatuurcurve van je cyclus te maken. Progesteron zorgt voor stijging van je temperatuur na de ovulatie en die temperatuur moet ook hoger blijven in de tweede helft van je cyclus. Als je erge dips in je temperatuurcurve ziet, dan kan dit ook een aanwijzing zijn voor progesteron tekort en is een test aan te raden.

#3 De luteale fase van je cyclus verloopt niet goed
De luteale fase van je cyclus is de fase vanaf ovulatie tot menstruatie. In deze fase wordt het baarmoederslijmvlies dikker om zich voor te bereiden op een mogelijke innesteling en zwangerschap. Als de luteale fase te kort duurt, kan het baarmoederslijmvlies niet voldoende opbouwen en dat maakt het moeilijker om zwanger te worden of zorgt voor een miskraam.
De luteale fase duurt meestal 12 tot 14 dagen. Als deze fase korter duurt, is het een goed idee om te kijken of je progesteron waardes te laag zijn. 

#4 Herhaalde miskramen
Als je herhaalde miskramen hebt gehad, dan is het ook goed om progesteron te testen. Zoals ik hierboven noemde kan het zijn dat het baarmoederslijmvlies onvoldoende opbouwt, waardoor de innesteling en zwangerschap niet ondersteund wordt.

Als je eenmaal helder hebt dat je inderdaad een progesteron tekort hebt, dan is het natuurlijk interessant om te kijken wat daar de oorzaak van zou kunnen zijn. Je hebt me vast al vaker horen zeggen dat vanuit de oorzaak werken het beste resultaat opleverd…..

 

Wat zou de reden kunnen zijn van lage progesteron waarde?

  1. Oestrogeen dominantie

Oestrogeendominantie ontstaat als je te veel oestrogeen hebt ten opzichte van progesteron. Overgewicht, toxines uit de omgeving, chronische stress en suikerrijke voeding kunnen leiden tot bloedsuiker onbalans en ontregeling van je hormonen.

  1. Stress

Stress is DE progesterondief… Je lichaam zal altijd kiezen voor overleven, dus stresshormonen gaan voor. Je lichaam gebruikt cholesterol om pregnenolone (“moeder van alle hormonen”) te maken. Pregnenolone wordt weer omgezet naar progesteron en cortisol (het stress hormoon). Als je last hebt van chronische stress, dan steelt je lichaam pregnenolone om extra cortisol te maken in plaats van progesteron.

  1. Trage schildklier

We hadden het hierboven over pregnenolone. Aanmaak van pregnenolone vraagt om schildklierhormoon. Om uiteindelijk daar weer progesteron van te kunnen maken heb je dus voldoende schildklierhormoon nodig.

  1. PCOS

Als testosteron toeneemt, neemt progesteron af. Voldoende progesteron is belangrijk voor ovulatie. Zonder ovulatie kan je niet zwanger worden. En het hoeft niet zo te zijn dat je, ook al heb je een menstruatie, daadwerkelijk ovuleert. Het maken van een temperatuurcurve geeft je inzicht of en wanneer je ovuleert. Dat is dus zeker het overwegen waard om te doen als je dat nog niet deed.

  1. Leeftijd

Leeftijd kan een rol spelen bij het afnemen van je progesteron waarde. Gelukkig kan je wel heel veel doen om het te verbeteren, dus blijf lezen!

  1. Verhoogde prolactine waarde

Prolactine is het borstvoedingshormoon, maar kan ook toenemen als je geen borstvoeding geeft. Dit kan een probleem zijn, want verhoogd prolactine kan de productie van voldoende progesteron in de weg zitten en ovulatie remmen. Verhoogd prolactine kan veroorzaakt worden door verkeerde voeding, stress of iets ernstigers, dus in dat geval wil je dat wel uit laten zoeken.

In deel 3 ga ik er op in wat je zou kunnen doen als je inderdaad een progesteron tekort blijkt te hebben. Als je denkt dat dat voor jou interessant is, ga dan snel naar deel 3 van deze blogserie over progesteron!

Gratis webinar: Zwanger zonder IVF

Wil jij graag zwanger worden?


In mijn gratis webinar ontdek je:

- Wat jij kan doen om je zwangerschap dichterbij te brengen

- Hoe je de regie over je kinderwens kan behouden

- Hoe je IVF kan voorkomen of je zo goed mogelijk kan voorbereiden

- Of mijn cursus ook iets voor jou/jullie kan zijn

Klik hier om je aan te melden! 

 

You have Successfully Subscribed!